Pachnąca
kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa
dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej.
Składniki:
850g
ziemniaków
1/2
szklanka mleka
1
łyżka masła
500g
kiszonej kapusty
1
czerwona papryka
1
cebula
1
ząbek czosnku
450g mięsa mielonego z łopatki
100ml
bulionu drobiowego
100g
śmietany 180%
2
łyżeczki musztardy chrzanowej
2
łyżeczki musztardy sarepskiej
1
łyżeczka kminku
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe
przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.
Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i
pieprzem.
3.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek
drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso,
podlać bulionem i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną
paprykę, śmietanę, musztardy, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie
wymieszać.
4.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą powierzchnię naczynia pokryć
puree, wyłożyć kapustę, a przy ściankach dookoła naczynia na kapuście wycisnąć
rozetki z reszty puree. Na środku wyłożyć mięso z cebulą i papryką.
5.
Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Wygląda przepysznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń