Kruche,
deserowe ciasteczka wypełnione masą
serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich
składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują.
Składniki:
Ciasto
300g szklanki mąki pszennej
120g masła extra
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa serowa
300g białego sera
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
starta skórka z cytryny
Dodatkowo
500g śliwek
ok. 4cm świeżego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Składniki
na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą
i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką,
rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta
rozwałkować i pokroić na paseczki (do ułożenia na wierzchu).
2.
Masa serowa:
Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i
dokładnie wymieszać.
3.
Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko
wymieszać.
4. Formy tartaletek wyłożone surowym ciastem wypełnić masą serową,
śliwkami a na wierzchu ułożyć paski z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzone tartaletki posypać cukrem
pudrem.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń