środa, 22 sierpnia 2018

Śliwkowo - serowe tartaletki


Kruche, deserowe  ciasteczka wypełnione masą serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują.

Składniki:

Ciasto
300g szklanki mąki pszennej
120g masła extra
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa serowa
300g białego sera
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
starta skórka z cytryny

Dodatkowo
500g śliwek
ok. 4cm świeżego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

1. Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki (do ułożenia na wierzchu).

2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.

4. Formy tartaletek wyłożone surowym ciastem wypełnić masą serową, śliwkami a na wierzchu ułożyć paski z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzone tartaletki posypać cukrem pudrem.








1 komentarz: