Kruche
ciasteczka, w których orzeźwiający, kwaskowy smak malin jest przełamany słodką
czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
300g
mąki pszennej
125
masła extra
1
jajko
50g
cukru pudru
szczypta
soli
3
łyżeczki kakao
2
łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
100g
karmelowej czekolady
70ml
śmietany 30%
200ml
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
1
łyżka masła
2
szklanki malin
kilka
borówek
cukier
puder do posypania
masło
do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Składniki
na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką,
rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, a następnie wystudzić.
2.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, 70 ml śmietany 30%, dokładnie
wymieszać i wystudzić.
3.
Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno.
4. Do upieczonych tartaletek włożyć po kilka malin, wlać rozpuszczoną czekoladę
i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie udekorować bitą
śmietaną, malinami i borówkami, a wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz