wtorek, 21 sierpnia 2018

Tartaletki z malinami i karmelową czekoladą


Kruche ciasteczka, w których orzeźwiający, kwaskowy smak malin jest przełamany słodką czekoladą.

Składniki:

Ciasto:
300g mąki pszennej
125 masła extra
1 jajko
50g cukru pudru
szczypta soli
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
100g karmelowej czekolady
70ml śmietany 30%
200ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
2 szklanki malin
kilka borówek
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

1. Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, a następnie wystudzić.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, 70 ml śmietany 30%, dokładnie wymieszać i wystudzić.

3. Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno.

4. Do upieczonych tartaletek włożyć po kilka malin, wlać rozpuszczoną czekoladę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i borówkami, a wierzch posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz