Prawdziwy,
pozbawiony konserwantów i polepszaczy smaku chlebek pachnący świeżą bazylią, z
delikatnym posmakiem dyni to świetna propozycja tego tradycyjnego domowego
wypieku w nowatorskiej odsłonie.
Składniki:
300g
mąki pszennej
100g
mąki kukurydzianej
25g
świeżych drożdży
200g
puree z dyni
150ml
mleka
40g
masła
1
łyżeczka cukru
1
łyżeczka soli
masło
do wysmarowania formy
1
jajko do posmarowania chleba
sezam
czarny i biały
Pesto
bazyliowe:
25g
liści świeżej bazylii
30g
orzeszków ziemnych niesolonych
60ml
oleju bazyliowego
1
ząbek czosnku
40g
startego parmezanu
świeżo
zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był
dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i
zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż
zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.
Pesto bazyliowe:
Bazylię,
orzeszki, czosnek, parmezan i oliwę przełożyć do malaksera, zmiksować do
gładkiej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem.
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować pesto
bazyliowym, zwinąć w roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej
papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz