Malinówka z dojrzewających w słońcu i
domowym ogrodzie malin to coś słodkiego i rozgrzewającego. Doskonała w chłodne jesienne
czy zimowe dni oraz spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ma piękny intensywny
kolor oraz niepowtarzalny słodki smak.
Składniki:
0,5l spirytusu
0,5l wody
0,70kg cukru
Wykonanie:
1. Maliny wrzucić do wysokiego słoja, zasypać cukrem: ja zasypuje partiami: maliny-cukier-maliny-cukier.
2. Odstawić i zakręcić
słoik aż owoce puszczą sok (około 3 dni).
3. Maliny zalać alkoholem
wymieszanym z wodą, zakręcić słój i odstawić w zaciemnione miejsce na około 10-14 dni
(ale nie więcej bo maliny mogą zgorzknieć).
4. Następnie wycisnąć
delikatnie z malin sok z alkoholem, całość przefiltrować dwa razy przez gazę o
drobnych oczkach i rozlać do butelek.
5. Zakręcone butelki odstawić na 2 miesiące w
zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej, tak aby nalewka nabrała mocy i
wyrazistości smaku.
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakuje :)
UsuńGenialny przepis, zabieram się za niego
OdpowiedzUsuńTaka nalewka na poprawę humoru w sam raz......
OdpowiedzUsuńFajna malinóweczka :) Wpraszam się na kieliszeczek :)
OdpowiedzUsuń