niedziela, 12 sierpnia 2018

Domowa Malinówka


Malinówka z dojrzewających w słońcu i domowym ogrodzie malin to coś słodkiego i rozgrzewającego. Doskonała w chłodne jesienne czy zimowe dni oraz spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ma piękny intensywny kolor oraz niepowtarzalny słodki smak.

Składniki:

1,3 kg malin
0,5l spirytusu 
0,5l wody
0,70kg cukru

Wykonanie:

1. Maliny wrzucić do wysokiego słoja, zasypać cukrem: ja zasypuje partiami: maliny-cukier-maliny-cukier.

2. Odstawić i zakręcić słoik aż owoce puszczą sok (około 3 dni).

3. Maliny zalać alkoholem wymieszanym z wodą, zakręcić słój i odstawić w zaciemnione miejsce na około 10-14 dni (ale nie więcej bo maliny mogą zgorzknieć).

4. Następnie wycisnąć delikatnie z malin sok z alkoholem, całość przefiltrować dwa razy przez gazę o drobnych oczkach i rozlać do butelek.

5. Zakręcone butelki odstawić na 2 miesiące w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej, tak aby nalewka nabrała mocy i wyrazistości smaku.





5 komentarzy:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka12 sierpnia 2018 17:07

    wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis, zabieram się za niego

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka nalewka na poprawę humoru w sam raz......

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolanta Wojtasiewicz12 sierpnia 2018 21:26

    Fajna malinóweczka :) Wpraszam się na kieliszeczek :)

    OdpowiedzUsuń