Świetna
i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno
pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto,
delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami.
Składniki:
600g
makaronu spaghetti
2 jajka
1
opakowanie mozzarelli Galbani
100g
śmietany 18%
masło
do wysmarowania formy
Warstwa
zielona:
40g
liści świeżej bazylii
60ml
oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
50g
orzechów nerkowca
40g
startego parmezanu
1
łyżka sok z limonki
sól
pieprz
Warstwa
biała:
450g
krewetek tygrysich
1
opakowanie mozzarelli Galbani
2
łyżki oliwa z oliwek
sól
pieprz
Warstwa
czerwona:
2
cebule
1
ząbek czosnku
250g
przecieru pomidorowego
4
łyżki koncentratu pomidorowego
1
łyżeczka suszonej bazylii
1
łyżeczka suszonego tymianku
1
łyżeczka suszonego oregano
2
łyżki oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wierzch:
1
opakowanie mozzarelli Galbani
kilka
pomidorków
listki
bazylii
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do
wystudzenia. Po tym czasie dodać jajka, mozzarellę pokrojoną na małe kawałki,
śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części do osobnych
miseczek.
2.
Warstwa zielona:
Bazylię
umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z
limonki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy
nerkowca, parmezan i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Po tym
czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do jednej miseczki z
makaronem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Warstwa biała:
Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć, oprószyć solą, pieprzem
i lekko podsmażyć na oliwie, a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Następnie
mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z
makaronem i całość dokładnie wymieszać.
4.
Warstwa czerwona:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy,
koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do
momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie
wymieszać.
5.
Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i kolejno układać warstwy: czerwona,
biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
6. Wierzch spaghetti udekorować pomidorkami koktajlowymi, krewetkami i
świeżymi listkami bazylii.
Włoska strona lata z GALBANI :]
Produkcja świeżej mozzarelli Galbani :)
Mapa smaków Italii :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz