Szlachetne,
delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego na bazie
soczystych oraz suszonych jesiennych owoców, czerwonego wina i pachnącego
tymianku to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
Składniki:
750g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
1
łyżka oleju
2
łyżki masła
3-4
łyżki mąki pszennej
kilka
gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Sos
śliwkowy:
100g
suszonych śliwek
250g
śliwek węgierek
250ml
czerwonego wina wytrawnego
1
cebula
1
ząbek czosnku
kilka
gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Suszone śliwki pokroić w paski, zalać
winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później
dodamy do sosu).
2.
Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
3.
Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko
rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym
tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć
na rozpuszczonym maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju, z każdej strony około
4-5 minut. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.
4.
Sos:
Na
te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z
czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć,
następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego
tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na
końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowe polędwiczki podawać polane śliwkowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz