poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Polędwiczki w sosie śliwkowym


Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego na bazie soczystych oraz suszonych jesiennych owoców, czerwonego wina i pachnącego tymianku to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
3-4 łyżki mąki pszennej
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz

Sos śliwkowy:
100g suszonych śliwek
250g śliwek węgierek
250ml czerwonego wina wytrawnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Suszone śliwki  pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później dodamy do sosu).

2. Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.

3. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na rozpuszczonym maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju, z każdej strony około 4-5 minut. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.

4. Sos:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć, następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowe polędwiczki podawać polane śliwkowym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz