piątek, 17 sierpnia 2018

Torcik kokosowo – malinowy


Torcik jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/2  szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus malinowy:
400g świeżych malin
2 galaretki malinowe
1/2  szklanki wody

Masa kokosowa:
0,5l śmietany 36%
200g czekolady białej
500g białego sera z wiaderku
3 łyżeczki żelatyny
10 łyżek mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
125ml likieru kokosowego

Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50ml likieru kokosowego
1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
16 ciasteczek w kształcie kwiatka
100g malin
cukier błyszczący różowy
cukierki perełki różowe
wiórki kokosowe
listki czekoladowe

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut.

2. Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Masa kokosowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie lekko podgrzać aby się  rozpuściła.  Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje.

4. Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać.

5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym. Cały obwód obłożyć ciasteczkami kwiatki, następnie wylać jedną porcję masę kokosowej i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

6. Torcik udekorować różowymi perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi listkami i malinami.









1 komentarz: