Spaghetti
z kawałkami kurczaka, aromatycznym pesto ze świeżej bazylii, zdrowego zielonego
groszku, chrupiących orzeszków, wyrazistym czosnkiem i pachnącym parmezanem to
świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie z makaronem.
Składniki:
250g
makaronu spaghetti
200g
fileta z kurczaka
200ml
śmietany 30%
300g
zielonego groszku
1
łyżka startego parmezanu
20g
orzeszków ziemnych
2
łyżki oleju
sól
pieprz
Pesto
bazyliowe:
50g
liści świeżej bazylii
70ml
oliwy z oliwek
65g
orzechów nerkowca
20g
migdałów
1
ząbek czosnku
sok
z 1/2 limonki
50g
startego parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić
w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 - 25 minut w chłodne
miejsce.
2.
Pesto:
Bazylię
umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę i zmiksować do jednolitej
konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, migdały, parmezan i ponownie
zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby
wyczuwalne były grudki orzeszków). Po tym czasie doprawić do smaku solą i
pieprzem.
3. Makaron spaghetti ugotować
według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielony groszek ugotować
al dente w osolonym wrzątku.
5. Filet z kurczaka usmażyć
na rozgrzanym oleju, dodać zielony groszek, pesto bazyliowe i wlać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać makaron spaghetti i
dokładnie wymieszać.
6. Spaghetti podawać oprószone parmezanem i posypane uprażonymi na
suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz