sobota, 18 sierpnia 2018

Spaghetti z kurczakiem i bazyliowym pesto


Spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym pesto ze świeżej bazylii, zdrowego zielonego groszku, chrupiących orzeszków, wyrazistym czosnkiem i pachnącym parmezanem to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie z makaronem.

Składniki:

250g makaronu spaghetti
200g fileta z kurczaka
200ml śmietany 30%
300g zielonego groszku
1 łyżka startego parmezanu
20g orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Pesto bazyliowe:
50g liści świeżej bazylii
70ml oliwy z oliwek
65g orzechów nerkowca
20g migdałów
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
50g startego parmezanu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce.

2. Pesto:
Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.

5. Filet z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać zielony groszek, pesto bazyliowe i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na samym końcu dodać makaron spaghetti i dokładnie wymieszać.

6. Spaghetti podawać oprószone parmezanem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz