środa, 15 sierpnia 2018

Udka po baskijsku


Soczyste udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej.

Składniki:

6 udek z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
90g kiełbasy chorizo
650g pomidorów
2 czerwone papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
200g ryżu

Wykonanie:

1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony.

2. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, a paprykę umyć i pokroić w grubsze paski.

3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50 minut.

4. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5. Baskijskie udka podawać z ryżem.




1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś kurczaka po bakijsku, był pyszny. Zapraszam do dodania przepisu do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń