Soczyste
udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w
słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego
tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej.
Składniki:
6
udek z kurczaka
2
cebule
3
ząbki czosnku
90g
kiełbasy chorizo
650g
pomidorów
2
czerwone papryki
2
łyżeczki suszonego tymianku
2
łyżki masła
2
łyżki oleju
sól
pieprz
200g
ryżu
Wykonanie:
1.
Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę.
Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony.
2.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, a paprykę umyć i pokroić w grubsze paski.
3.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać.
Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka,
dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać
pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,
ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około
40-50 minut.
4.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
5. Baskijskie udka podawać z ryżem.
Robiłam kiedyś kurczaka po bakijsku, był pyszny. Zapraszam do dodania przepisu do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuń