Tradycyjne
ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej,
serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie
oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
2
i 1/2 szklanki mąki pszennej
120g
masła extra
3
łyżki cukru pudru
2
jajka
szczypta
soli
1/2
szklanki mleka
50g
świeżych drożdży
Masa
serowa:
250g
sera białego
2
żółtka
starta
skórka z 1 cytryny
2
łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
350g
śliwek
3cm
kawałek świeżego imbiru
3
łyżki brązowego cukru
cukier
puder do posypania ciasta
cynamon
do posypania ciasta
masło
do wysmarowania formy
kasza
manna do posypania formy
Wykonanie:
1.
Ciasto:
W
mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski,
dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz
rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
3.
Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko
wymieszać.
4.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45 cm x 20 cm.
Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów,
które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na
całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym
czasie wystudzić ciasto i na wierzchu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz