Kruche
ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to
świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej
125g
masła extra
2
łyżki cukru pudru
1
jajko
1
łyżka kwaśnej śmietany
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1
cukier wanilinowy
Krem
malinowy:
1
budyń malinowy
250ml
mleka
1
szklanka świeżych malin
2
łyżki cukru cukru
100g
masła extra
Dodatkowo:
250g
borówki amerykańskiej
masło
do wysmarowania foremek
cukier
puder
Wykonanie:
1.
Ciasto
Składniki
na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką,
rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2.
Krem malinowy
Połowę
mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się
zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo
wystudzony budyń oraz maliny.
3. Upieczone tartaletki wypełnić malinowym kremem, a na wierzchu ułożyć
borówki. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz