niedziela, 26 sierpnia 2018

Tartaletki z borówkami i malinowym kremem


Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła extra
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Krem malinowy:
1 budyń malinowy        
250ml mleka
1 szklanka świeżych malin
2 łyżki cukru cukru
100g masła extra

Dodatkowo:
250g borówki amerykańskiej
masło do wysmarowania foremek
cukier puder

Wykonanie:

1. Ciasto
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Krem malinowy
Połowę mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz maliny.

3. Upieczone tartaletki wypełnić malinowym kremem, a na wierzchu ułożyć borówki. Posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz