Dynia
jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i
idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z
dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny
dodatek do mięsnych dań.
Składniki
(na garnek o pojemności 5
litrów ):
3kg
obranej dyni
1
szklanka cukru
1/2
szklanki octu
1
łyżka stołowa cynamonu
1
łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól i
wszystko zagotować. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i dodać do gotującej zalewy.
Gotować do momentu aż dynia będzie lekko miękka.
2. Dynię z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,
zakręcić i pasteryzować około 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz