niedziela, 26 sierpnia 2018

Marynowana dynia z cynamonem


Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z dodatkiem niezwykle aromatycznego cynamonu. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań.

Składniki (na garnek o pojemności 5 litrów):

3kg obranej dyni
2 litry wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

1. Do wody dodać ocet, cynamon, cukier, sól i wszystko zagotować. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i dodać do gotującej zalewy. Gotować do momentu aż dynia będzie lekko miękka.

2. Dynię z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i pasteryzować około 5-10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz