piątek, 3 sierpnia 2018

Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem


Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.

Składniki:

500g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
1/2 świeżego ananasa
1 czerwona papryka

Marynata do krewetek:
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki rumu
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i  całość dokładnie wymieszać.

2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.

3. Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5 x 2 cm.

4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2 x 2 cm.

5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.

6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz