Pachnące
cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci
szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to
świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.
Składniki:
500g
krewetek tygrysich (waga po obraniu)
1/2
świeżego ananasa
1
czerwona papryka
Marynata
do krewetek:
1
papryczka chilli
2
ząbki czosnku
1
łyżka oleju
2
łyżki rumu
sok
i otarta skórka z 1 pomarańczy
sok
i otarta skórka z 1/2 cytryny
1
łyżka posiekanego świeżego tymianku
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Marynata do krewetek:
Wszystkie
składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą,
odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3.
Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5 x 2 cm.
4.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe
kawałki o wielkości około 2 x 2 cm.
5.
Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: ananas,
krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas,
krewetka.
6.
Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą
upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz