Klasyczne
ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i
orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe
460g
mąki pszennej
130g
masła extra
2
jajka
6
łyżek cukru
1/2
szklanki mleka
45g
świeżych drożdży
szczypta
soli
Masa
budyniowa:
400ml
mleka
1
budyń śmietankowy
2
żółtka
3
łyżki cukru
Kruszonka:
80g
mąki pszennej
40g
cukru
40g
masła ekstra
Dodatkowo:
400g
malin
masło
do wysmarowania formy
kasza
manna do posypania formy
cukier
puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1.
Ciasto drożdżowe
W
mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do
miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść
i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na
około 1 godzinę.
2.
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej
rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się
mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić.
3.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić
na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o
średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną wyłożonej papierem
do pieczenia. Na całej powierzchni
ciasta powciskać umyte maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-35 minut.Ciasto wystudzić i posypać na
wierzchu cukrem pudrem.
ale pycha, w sam raz na lato:)
OdpowiedzUsuń