Puszyste
babeczki ze świeżymi śliwkami i migdałowym akcentem to łatwy i szybki w przygotowaniu słodki deserek z owocami.
Składniki:
6 jajek
160g cukru pudru
200g masła
260g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
8 dużych śliwek
16 sztuk migdałów
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.
Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać miękkie masło (temperatura pokojowa), i
cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
dokładnie wymieszać.
2.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Migdały sparzyć wrzątkiem
i obrać ze skórki.
3.
Każdą foremkę do babeczki wyłożyć papilotkami, następnie do każdej papilotki włożyć
po 1-2 łyżki ciasta i ułożyć na wierzchu połówkę śliwki.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz