piątek, 3 sierpnia 2018

Babeczki ze śliwkami


Puszyste babeczki ze świeżymi śliwkami i migdałowym akcentem to łatwy i szybki w przygotowaniu słodki deserek z owocami.

Składniki:

6 jajek
160g cukru pudru
200g masła
260g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
8 dużych śliwek
16 sztuk migdałów
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać miękkie masło (temperatura pokojowa), i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

2. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

3. Każdą foremkę do babeczki wyłożyć papilotkami, następnie do każdej papilotki włożyć po 1-2 łyżki ciasta i ułożyć na wierzchu połówkę śliwki.

4. Piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz