Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna
śmietankowa warstwa z mocno kokosowym akcentem idealnie komponuje się z
orzeźwiającym egzotycznym ananasem. Całość smakuje obłędnie i jest świetną
propozycją deseru do popołudniowej kawki.
Składniki:
300ml
śmietany 30%
300ml
mleka kokosowego
4
łyżki zimnego mleka
4
łyżki cukru
6
łyżek wiórków kokosowych
2
łyżeczki żelatyny
300g
obranego ananasa
Dekoracja:
wiórki
kokosowe
ananas
pokrojony w małe kostki
listki
mięty
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami
zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Do garnka wlać śmietanę,
wymieszane mleko kokosowe, dodać cukier, wiórki kokosowe i całość dokładnie
wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać napęczniałą żelatynę,
ponownie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do
pucharków i wstawić do lodówki.
3. Obranego ananasa
zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu.
4.
Gotowy mus wylać do pucharków, udekorować kawałkami ananasa, posypać wiórkami,
dodać listki mięty i wstawić ponownie do lodówki.
Piękna panna!
OdpowiedzUsuńEgzotyczna i apetyczna...
;)
Wygląda cudownie!Ile pucharków wychodzi?
OdpowiedzUsuńSmakuje również bosko :D Wychodzą 4 pucharki takie jak na zdjęciu :)
UsuńDzięki, spróbuję, bo takie kuszące!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Może wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuń