piątek, 24 sierpnia 2018

Puree z dyni


Puree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków.

Składniki:

1kg dyni  Hokkaido
olej

Wykonanie:

1. Sposób:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do miękkości dyni (około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć sok (jeżeli powstał) i zmiksować blenderem na gładką masę.

2. Sposób:
Dynię dokładnie umyć, wyszorować, usunąć pestki, pokroić w księżyce i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości dyni (około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Następnie wybrać łyżką miąższ dyni tak aby została sama skóra i zmiksować blenderem na gładką masę.

3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do  przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich.





1 komentarz: