Puree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza,
którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów,
placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków.
Składniki:
1kg dyni Hokkaido
olej
Wykonanie:
1. Sposób:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i
przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią
aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do miękkości dyni (około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Następnie
odcisnąć sok (jeżeli powstał) i zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Sposób:
Dynię dokładnie umyć, wyszorować, usunąć pestki, pokroić w
księżyce i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią
aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości
dyni (około 45-60 minut). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Następnie wybrać
łyżką miąższ dyni tak aby została sama skóra i zmiksować blenderem na gładką masę.
3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w
lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków,
klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich.
Z mojego ulubionego warzywa. Pyyychaaa :)
OdpowiedzUsuń