Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne
do dań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole.
Składniki:
3kg ogórków
0,5kg cebuli
2,5łyzki soli
Zalewa:
3 szklanki octu
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
4 łyżeczki pieprzu
mielonego
4 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżeczki curry
4 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać.
3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą,
zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut.
4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików (900 ml).
A co z wodą, którą puściły ogórki?
OdpowiedzUsuńWodę, którą puściły ogórki wylewamy.
Usuń