piątek, 10 sierpnia 2018

Papierówki pod migdałową kruszonką


Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto.

Składniki:

500g jabłek papierówek
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania tortownicy

Ciasto:
380g mąki pszennej
150g masła
80g cukru pudru
2 jajka całe

Kruszonka:
80g mąki pszennej
40g cukru
40g masła ekstra
30g pokruszonych płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, cynamonem i dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść, wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

3. Kruszonka:
Masło, mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać na wierzchu migdałową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz