Klasyczne
kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową
to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto.
Składniki:
500g
jabłek papierówek
3
łyżki cukru brązowego
2
łyżki bułki tartej
1
łyżeczka cynamonu
masło
do wysmarowania tortownicy
Ciasto:
380g
mąki pszennej
150g
masła
80g
cukru pudru
2
jajka całe
Kruszonka:
80g
mąki pszennej
40g
cukru
40g
masła ekstra
30g
pokruszonych płatków migdałowych
Wykonanie:
1.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do dużej miski, zasypać
cukrem, cynamonem i dokładnie wymieszać.
2.
Ciasto:
Mąkę
przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać jajka, zagnieść, wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej
masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
3.
Kruszonka:
Masło,
mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy
kruszonki.
4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać
na wierzchu migdałową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz