sobota, 11 sierpnia 2018

Ciasto Stefania z musem malinowym


Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin.

Składniki:

1l mleka 

1 szklanka kaszy manny 

1 szklanka cukru 

3 łyżeczki cukru wanilinowego 

250g masła 

około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych

Mus malinowy: 

400g malin 

1 galaretka truskawkowa 

1 łyżeczka żelatyny 

1 szklanka wody

Dodatkowo: 

1 galaretka truskawkowa 

500g malin

Wykonanie:

1. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą herbatników.

2. Mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

3. Mus malinowy: 

Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

4. Galaretkę rozrobić w 1,5 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu musu malinowego ułożyć maliny jedna obok drugiej, a następnie wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki.





2 komentarze:

  1. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa Korzeniowska Należy do grupy Sprawdzone i pyszne potrawy13 sierpnia 2018 21:54

    Lubimy takie ciacho...

    OdpowiedzUsuń