poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Likier z ciemnych winogron


Likier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. Przepis na likierek pochodzi ze starego zeszytu babci, stanowi świetną bazę dla tych, którzy mają swoje winorośla.

Składniki:

3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
1kg cukru
1l wódki
0,7 wody

Wykonanie:

1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litrem wody.

2. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.

4. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 minut na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

5. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol, wymieszać, przelać do butelek. Można cieszyć się smakiem likieru.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz