Prawdziwy
kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu soczystych malin, podany z
bitą śmietaną i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru
Składniki:
500g świeżych malin
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki
ziemniaczanej
Dodatkowo:
bita śmietana
100g borówek amerykańskich
Wykonanie:
1. Maliny
umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż
maliny całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje,
po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.
2. Przestudzony
kisiel udekorować bitą śmietaną i borówkami.
Zrobiłam u siebie, dzięki za inspirację. Domowo, szybko i pysznie.
OdpowiedzUsuń