środa, 8 sierpnia 2018

Domowy malinowy kisiel z borówkami


Prawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu soczystych malin, podany z bitą śmietaną i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru

Składniki:

500g świeżych malin
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
bita śmietana
100g borówek amerykańskich

Wykonanie:

1. Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż maliny całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.

2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną i borówkami.






1 komentarz:

  1. Zrobiłam u siebie, dzięki za inspirację. Domowo, szybko i pysznie.

    OdpowiedzUsuń