czwartek, 19 lipca 2018

Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką


Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
150g masła ekstra
1/2 szklanka cukru pudru
2 żółtka

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra

500g czerwonej porzeczki
4 łyżki cukru
bułka tarta
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz