Słodkie,
kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi
czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami.
Składniki:
Ciasto
kruche:
2
szklanki mąki pszennej
150g
masła ekstra
1/2
szklanka cukru pudru
2
żółtka
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
500g
czerwonej porzeczki
4
łyżki cukru
bułka
tarta
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić foremki
tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut.
4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać
kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz