Smaczne, pikantne
ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw
grillowych.
Składniki:
2 kg ogórków
2 łyżki soli
2 łyżki soli
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki chilli
Przyprawy na jeden słoik (wielkość ok. 500g):
czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika,
gorczyca 10 -15 ziarenek
pieprz ziarnisty 4-6 ziarenek
ziele angielskie 2-3 ziarenka
Wykonanie:
1. Ogórki pokroić wzdłuż na cztery części (w słupki), posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
2. Połączyć ze sobą i zagotować składniki zalewy, a następnie zalewę ostudzić.
3. Z ogórków odlać powstałą wodę, ogórki ciasno poukładać w słoikach, dodać do słoików czosnek, gorczycę, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i zalać zalewą. Pasteryzować maksymalnie 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz