Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa,
szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne
ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki.
Składniki:
2,5kg ogórków
1/2 kg cebuli
200g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżki soli
Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze
skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i
całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki
powkładać ciasno do słoików.
2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z
ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w
słoikach, pasteryzować 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz