wtorek, 17 lipca 2018

Pomidorowe ogórki


Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki.

Składniki:

2,5kg ogórków
1/2 kg cebuli
200g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżki soli

Wykonanie:

1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików.

2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz