Szybka
w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin,
nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny
pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad.
Składniki:
750g
wątróbki drobiowej
120g
roszponki
100g
malin
100g
borówki amerykańskiej
2
nektarynki
3
łyżki mąki pszennej
1
łyżka bułki tartej
5
łyżeczek przyprawy do gyrosa
olej
sól
i pieprz
Sos
malinowy:
300g
świeżych malin
2
łyżeczki cukru
2
łyżeczki octu z jabłek
1
łyżeczka startego imbiru
2
łyżeczki masła
Wykonanie:
1.
Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry.
2.
Maliny i borówki umyć i osuszyć.
3.
Sos malinowy:
Maliny,
ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną.
Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż
sos lekko zgęstnieje.
4.
Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące
wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.
5. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny,
borówki i polać sosem malinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz