Niezwykle aromatyczne,
chrupiące ogórki o smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym
dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych
oraz jako przekąska stołu imprezowego.
Składniki:
1,5 kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
3 łyżki curry
Przyprawy:
liście selera
gorczyca
Wykonanie:
1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące) i pokroić w słupki.
2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry
zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z
ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren
gorczycy i pokrojone w słupki ogórki.
3. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią
ogórki w słoikach. Pasteryzować około 3-4 minuty.
Polecam przepis, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń