Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o
nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego,
aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
400g śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania
brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki,
wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i cynamonem.
2. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym
czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą,
rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć
śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony
margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem,
posypać cukrem i cynamonem.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz