środa, 25 lipca 2018

Drobiowe placuszki z kolorowymi paprykami


Bardzo ciekawe połączenie świeżych warzyw, pachnącego lubczyku oraz królującego w naszych domach fileta z kurczaka w postaci klasycznych kolorowych placuszków. Świetny pomysł na przemycenie najmłodszym porcji witamin.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
3 łyżki posiekanego lubczyku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól morska
pieprz
olej kokosowy

Wykonanie:

1. Papryki, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekać.

2. Fileta z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

3. Papryki, filet z kurczaka, cebulę przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z jajkami, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i posiekanym świeżym lubczykiem, całość dokładnie wymieszać.

4. Na rozgrzany olej kokosowy nakładać łyżką niewielki porcje masy drobiowo-paprykowej, uformować kształt niewielkich placuszków i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz