Bardzo
ciekawe połączenie świeżych warzyw, pachnącego lubczyku oraz królującego w
naszych domach fileta z kurczaka w postaci klasycznych kolorowych placuszków. Świetny
pomysł na przemycenie najmłodszym porcji witamin.
Składniki:
600g
fileta z kurczaka
1
zielona papryka
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
1
czerwona cebula
3
łyżki posiekanego lubczyku
3
łyżki mąki ziemniaczanej
3
jajka
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżka przyprawy do kurczaka
sól
morska
pieprz
olej
kokosowy
Wykonanie:
1.
Papryki, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę, a cebulę
drobno posiekać.
2.
Fileta z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć ziołami
prowansalskimi, solą i pieprzem.
3.
Papryki, filet z kurczaka, cebulę przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z
jajkami, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i posiekanym świeżym
lubczykiem, całość dokładnie wymieszać.
4. Na rozgrzany olej kokosowy nakładać łyżką niewielki porcje masy
drobiowo-paprykowej, uformować kształt niewielkich placuszków i smażyć z obydwu
stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz