Kukurydziane,
lekkie gofry z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu malinami i puszystą bitą
śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Gofry
z bitą śmietaną i owocami to klasyka naszej słodkiej kuchni, która zawsze
smakuje, szczególnie najmłodszym.
Składniki:
Gofry:
2
jajka
200g
mąki pszennej
140g
mąki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
2
szklanki mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki cukru pudru
szczypta
soli
olej
do wysmarowania gofrownicy
Malinowa
frużelina:
200g
malin
30
cukru
80ml
wody
1
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
bita
śmietana
truskawki
i borówki
Wykonanie:
1.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować
mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość
dokładnie wymieszać szpatułką.
2.
Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane
ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe
gofry studzić na metalowej kratce.
3.
Malinowa frużelina:
Maliny
umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
4. Gotowe gofry polać frużeliną malinową, udekorować bitą śmietaną i
owocami.
MPM ożywia to co w Polakach najlepsze:
➵ ducha polskiej gościnności :)
Towarzyszymy i pomagamy Polakom
w pielęgnowaniu życzliwości, otwartości i towarzyskości :)
w pielęgnowaniu życzliwości, otwartości i towarzyskości :)
#mpm #właczgoscinnosc
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń