wtorek, 17 lipca 2018

Letnia sałatka z łososiem, truskawkami i miętową nutą


Sezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy.

Składniki:

100g rukoli
150g truskawek
125g łososia wędzonego z pieprzem
20 czarnych oliwek
150g sera mini mozzarelli
90g orzechów nerkowca

Sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2,5 łyżki octu jabłkowego
1,5 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
20 listków świeżej mięty
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.

2. Rukolę umyć, osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.

3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.

4. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki.

5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

6. Sos:
Do oliwy dodać ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, drobno posiekaną świeżą miętę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.

7. Na talerzu ułożyć rukolę, kawałki łososia, plasterki truskawek, połówki oliwek, kulki mozzarelli, na wierzchu posypać prażonymi orzechami nerkowca. Całość polać przygotowanym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz