Sezonowa
sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu
truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym
świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie
śniadanie w pracy.
Składniki:
100g
rukoli
150g
truskawek
125g
łososia wędzonego z pieprzem
20
czarnych oliwek
150g
sera mini mozzarelli
90g
orzechów nerkowca
Sos:
6
łyżek oliwy z oliwek
2,5
łyżki octu jabłkowego
1,5
łyżeczki miodu
1/2
łyżeczki soku z cytryny
20
listków świeżej mięty
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.
2.
Rukolę umyć, osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.
3.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
4.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki.
5.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
6.
Sos:
Do
oliwy dodać ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, drobno posiekaną świeżą miętę,
wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.
7. Na talerzu ułożyć rukolę, kawałki łososia, plasterki truskawek,
połówki oliwek, kulki mozzarelli, na wierzchu posypać prażonymi orzechami
nerkowca. Całość polać przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz