Niezwykle
aromatyczna, pachnąca świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiająca salsa z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi
pomidorami to rewelacyjny dodatek do grillowanego pikantnego kurczaka.
Składniki:
500g
fileta z kurczaka
pikantna
przyprawa do kurczaka
olej
do wysmarowania grillowej patelni
Salsa:
1
czerwona cebula
2
pomidory
1
łyżka drobno posiekanego imbiru
1
mango
1
limonka
1
pęczek kolendry
1
garść świeżej mięty
4
łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać.
2.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w
kostkę.
3.
Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach.
4.
Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać.
5.
Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać
skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem
z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na
około 2 godziny.
6.
Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do
lodówki na około 1,5 godziny.
7. Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem
patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz