Drożdżowo-serowe
mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi
porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
3
szklanki mąki
2
jajka
130g
masła
50g
drożdży
130ml
mleka
4
łyżki cukru
szczypta
soli
Dodatkowo:
200g
białego sera
1
żółtko
6
łyżek cukru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
500g
świeżych czerwonych porzeczek
mleko
do posmarowania bułeczek
oliwa
do wysmarowania blachy
cukier
puder do posypania bułeczek
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Masło
rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski
wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę
soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
2.
Masa serowa:
Biały
ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać.
3.
Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą
serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o
grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą,
posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 20-25 minut, a następnie wystudzić. Upieczone bułeczki
posypać cukrem pudrem.
Pyszności ... a porzeczki mam to przepis będzie idealny :) dziękuję
OdpowiedzUsuń