Smaczne, słodkie ogóreczki z nutką delikatnej
ostrości są idealnym dodatkiem do dań obiadowych i grillowych. Z pewnością
sprawdzą się na każdej imprezie.
Składniki:
5kg ogórków
2 łyżki soli
Zalewa:
1kg cukru
1kg cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody
Przyprawy - na jeden słoiczek
(wielkość ok. 400g):
15-18 rodzynek
8-10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
pół łyżeczki nasion kopru
Wykonanie:
1. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i
odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć (gdy małe ogórki to kładziemy w
całości bez krojenia).
2. Zalewa:
Składniki na zalewę zagotować, aż
cukier całkowicie się rozpuści.
3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki.
Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz