poniedziałek, 16 lipca 2018

Ogórki watykańskie z rodzynkami


Smaczne, słodkie ogóreczki z nutką delikatnej ostrości są idealnym dodatkiem do dań obiadowych i grillowych. Z pewnością sprawdzą się na każdej imprezie.

Składniki:

5kg ogórków
2 łyżki soli

Zalewa:
1kg cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody

Przyprawy - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g):
15-18 rodzynek
8-10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
pół łyżeczki nasion kopru

Wykonanie:

1. Ogórki  pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć (gdy małe ogórki to kładziemy w całości bez krojenia).

2. Zalewa:
Składniki na zalewę zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz