Faszerowane wyrazistym serem,
pachnącymi, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatycznymi
oliwkami i świeżą bazylią zwijane roladki to nie tylko świetna propozycja
imprezowej przekąski, ale również ciekawy pomysł na lekki, grillowany obiad w
sezonie letnim.
Składniki:
1 duży bakłażan
2 łyżeczki przyprawa do grilla
2 łyżki oliwy
270g sera fety
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 suszone pomidory
12 sztuk drylowanych czarnych oliwek
1 garść świeżej bazylii
pieprz
Wykonanie:
1.
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster
skropić oliwą, posypać przyprawą do grilla i pieprzem. Po tym czasie plastry
bakłażana grillować po 3 minuty z każdej strony i pozostawić aby zmiękły.
2.Suszone
pomidory i oliwki drobno posiekać.
3.
Ser feta wymieszać z jogurtem dodać suszone pomidory, oliwki doprawić pieprzem
i całość dokładnie wymieszać.
4.
Listki bazylii umyć i osuszyć.
5.
Każdy plaster bakłażana posmarować wcześniej przygotowanym serkiem, ułożyć po
kilka listków bazylii i ciasno zwinąć w roladkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz