Lekkie
sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, mocno jagodowego musu z delikatną serową
nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do letniej kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
4
łyżki cukru pudru
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Mus
jagodowy:
200g
jagód
250g
białego sera
300g
śmietany 30%
3
łyżki żelatyny
6
łyżek mleka
4
łyżki cukru pudru
Bita
śmietana:
250ml
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
1.
Biszkopt
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka,
mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach
30 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do
170 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt
przełożyć do formy z zaokrąglonym dnem w taki sposób
żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy doda
się środek.
2.
Mus jagodowy:
Śmietanę
ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, żelatynę
rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a
następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zblendowane jagody.
Całość dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt, docisnąć wystającym fragmentem
biszkoptu. Wstawić do lodówki na około 120 minut. Po tym czasie wyłożyć na tacę
do góry dnem.
3.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie wymieszać. Bitą śmietaną
posmarować wierzch ciasta i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz