Diabelsko
ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną,
delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.
Składniki:
7,5kg
ogórków
12
łyżek soli
5
główek czosnku
3
torebki mielonej przyprawy chilli
9
papryczek chilli średniej wielkości
Zalewa:
3
szklanki octu
1,5
szklanki octu jabłkowego
15
łyżek oleju
1,5kg
cukru
1
szklanka wody
Wykonanie:
1.
Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki
posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10
godzina, a najlepiej na całą noc.
2.
Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
Do
garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać
ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.
3.
Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka
plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.
4. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz