czwartek, 5 lipca 2018

Ogórki rodem z Meksyku


Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.

Składniki:

7,5kg ogórków
12 łyżek soli
5 główek czosnku
3 torebki mielonej przyprawy chilli
9 papryczek chilli średniej wielkości

Zalewa:
3 szklanki octu
1,5 szklanki octu jabłkowego
15 łyżek oleju
1,5kg cukru
1 szklanka wody

Wykonanie:

1. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą noc.

2. Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.

3. Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.

4. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz