Domowe,
szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem słodko - kwaskowych orzeźwiających świeżych malin to moja
propozycja na sezonowe ciasto z owocami.
Składniki:
Ciasto:
500g
kefiru
4
jajka
130g
masła extra
200g
cukru
3
szklanki mąki pszennej
3
łyżeczki cukru wanilinowego
3
łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400g
malin
2
łyżki brązowego cukru
2
łyżeczki bułki tartej
cukier
puder do posypania
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.
2.
Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć
maliny i posypać brązowym cukrem.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym
czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Ale smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń