Aromatyczne
mięsne kuleczki ze słodką żurawiną to świetny pomysł i ciekawa propozycja dla
fanów połączenia mięsa z owocami.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
400g
mięsa z szynki
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
bułka kajzerka
1,5
szklanki mleka
1
jajko
2
łyżeczki majeranku
120g żurawiny do mięs i serów Stovit
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1.
Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić
maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek i całość dokładnie wyrobić na
jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki, wkładając do środka po jednej
łyżeczce żurawiny.
3. Kotleciki lekko obtoczyć w
bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Naturalnie owocowe ! Zdrowo i z pomysłem :)
jak dla mnie to coś nowego... ale spróbować warto bo kuszą wyglądem :}
OdpowiedzUsuń