piątek, 13 lipca 2018

Kotleciki mielone z żurawiną


Aromatyczne mięsne kuleczki ze słodką żurawiną to świetny pomysł i ciekawa propozycja dla fanów połączenia mięsa z owocami.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
400g mięsa z szynki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
120g  żurawiny do mięs i serów Stovit
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki, wkładając do środka po jednej łyżeczce żurawiny.

3. Kotleciki lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.









Naturalnie owocowe ! Zdrowo i z pomysłem :)












1 komentarz:

  1. jak dla mnie to coś nowego... ale spróbować warto bo kuszą wyglądem :}

    OdpowiedzUsuń