Oryginalne połączenie sera z
jagodami jest świetnym pomysłem na wyśmienity, lekki deser na niedzielne
popołudnie.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa:
0,5kg sera białego sera w
wiaderku
0,5l śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
4 łyżki mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka jagód
1 galaretka jagodowa
Mus jagodowy:
1 szklanka jagód
1 galaretka jagodowa
½ szklanki wody
Dodatkowo:
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
jagody do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną i
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do formy (u mnie kwiatka
23 cm) i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.
2.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać.
3.
W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i rozrobioną w mleku żelatynę, powstałą masę podzielić na dwie części.
4.
Jagodową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dodać zmiksowane
jagody i wymieszać z jedną częścią masy.
5.
Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po
tym czasie wylać masę jagodową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
6.
Mus jagodowy:
Galaretkę
rozrobić w ½ szklanki wody, zagotować, dodać 1 szklankę zmiksowanych jagód. Mus
wylać na jagodową masę.
7.
Dekoracja:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno. Ciasto
udekorować bitą śmietaną i jagodami.
idealny deser:)
OdpowiedzUsuń