piątek, 20 lipca 2018

Ananasowy sorbet


Mrożony deser na bazie świeżego ananasa, zawierający tylko naturalną słodycz. Owocowe lody z pewnością będą hitem tego lata, pozwolą idealnie ugasić pragnienie kiedy żar leje się z nieba.

Składniki:

500g świeżego ananasa
3 łyżki soku z cytryny
125ml  wrzątku
2 łyżki miodu
2 łyżki stewii w proszku

Wykonanie:

1. Ananasa obrać ze skórki, usunąć twardy środek, a miąższ pokroić w grubszą kostkę.

2. Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać.

3. Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem.

4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin, co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.






1 komentarz:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka20 lipca 2018 21:55

    smacznie :)

    OdpowiedzUsuń