wtorek, 19 czerwca 2018

Waniliowe placuszki z malinami


Placuszki ze świeżymi, orzeźwiającymi malinami, posypane cukrem pudrem, do tego szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci.

Składniki:

400g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250g świeżych malin
2 jajka
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
olej kokosowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Serek homogenizowany zmiksować z jajkami, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.

2. Maliny umyć i dokładnie osuszyć.

3. Na patelni rozgrzać niewielką oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować niewielkie, zgrabne placuszki. Na każdego placuszka dodać kilka malin, a następnie odwrócić i usmażyć na drugiej stronie.

4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz