Tradycyjna
zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do
przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie
dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych
kulinarnych rad babci.
Składniki:
250g
liści szczawiu
1l
bulionu drobiowego
2
marchewki
5
ziemniaków
1
cebula
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżka masła
3
łyżki śmietany 18%
1
pęczek koperku
sól
pieprz
5-6
jajek
Wykonanie:
1.
Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki,
ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.
2.
Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
3.
Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać.
4.
Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie
zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do
momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze
3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i
śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość
dokładnie wymieszać i zagotować.
5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń