wtorek, 19 czerwca 2018

Szparagi zawijane kurczakiem i szynką


Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z soczystym i miękkim kurczakiem połączonym z chrupiącymi szparagami i niezwykle aromatyczną szynką.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
18 szparagów
6 plasterków szynki dojrzewającej
przyprawa do kurczaka
olej

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry (u mnie 6 sztuk), a następnie lekko rozpłaszczyć dłonią lub tłuczkiem. Z dwóch stron oprószyć przyprawą do kurczaka.

2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce i połączyć po 3 sztuki.

3. Następnie każdy pęczek szparagów owinąć filetem z kurczaka, szynką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz