Rewelacyjny
chłodnik pachnący świeżym koperkiem na bazie zielonego ogórka, szczypiorku,
rzodkiewek połączonych zsiadłym mlekiem i jogurtem naturalnym, podany z jajkiem
na twardo to świetna propozycja letniej, chłodzącej zupy na gorące dni.
Składniki:
400g
zielonego ogórka
200g
rzodkiewki
1/2
pęczka szczypiorku
370g
jogurtu naturalnego
200g
zsiadłego mleka
100g
śmietany 12%
3
łyżki posiekanego koperku
2
ząbki czosnku
1
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo:
4
jajka
Wykonanie:
1.
Obrane ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać.
2.
Jogurt wymieszać ze zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie
wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki
na około 30 minut.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki, podawać do
chłodnika.
Wygląda na bardzo pyszną ; )
OdpowiedzUsuń