niedziela, 17 czerwca 2018

Sorbet z mango i banana


Mrożony deser na bazie świeżych owoców. Zawierające tylko naturalną słodycz owocowe lody z orzeźwiającego mango i banana z pewnością będą hitem tego lata, który idealnie ugasi pragnienie i schłodzi nasz organizm w upalne dni.

Składniki:

1 duże mango
1 banan
2 łyżki soku z cytryny
80ml  wrzątku
1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w grubszą kostkę.

2. Banana również obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

3. Wodę przestudzić, dodać miód i dokładnie wymieszać.

4. Mango i banana przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem.

5. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.




1 komentarz: