sobota, 16 czerwca 2018

Wiosenna pizza z krewetkami, mango i ananasem


Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnymi, aromatycznymi krewetkami, wyrazistą czerwoną cebulą, świeżą papryką, które idealnie współgrają ze słodkością mango i ananasa to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

Ciasto:
30g świeżych drożdży
260g mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
180g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
1/2 mango
120g świeżego ananasa
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
180g żółtego wędzonego sera
80g mozzarelli
sól
pieprz

Marynata do krewetek:
2 łyżeczki curry
sok z 1/2 cytryny 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28cm i lekko zawinąć boki do środka.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i  całość dokładnie wymieszać.

4. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

6. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, mango i ananasa obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.

7. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: paprykę, mozzarellę, mango, ananasa, czerwoną cebulę, krewetki, posypać żółtym serem i oprószyć solą i pieprzem.

8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 25-30 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz