Chrupiące
cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnymi, aromatycznymi
krewetkami, wyrazistą czerwoną cebulą, świeżą papryką, które idealnie
współgrają ze słodkością mango i ananasa to przepis na uwielbiany przez nas,
idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii.
Składniki:
Ciasto:
30g
świeżych drożdży
260g
mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
1
łyżeczka suszonej bazylii
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
mała cebula
1
ząbek czosnku
1/2
puszki pomidorów krojonych
1
łyżka oregano
1
łyżeczka suszonej bazylii
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
180g
krewetek tygrysich (waga po obraniu)
1/2
mango
120g
świeżego ananasa
1
czerwona cebula
1/2
czerwonej papryki
180g
żółtego wędzonego sera
80g
mozzarelli
sól
pieprz
Marynata
do krewetek:
2
łyżeczki curry
sok
z 1/2 cytryny
2
łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie
wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte
ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej
oliwą o średnicy 28cm i lekko zawinąć boki do środka.
2.
Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
3.
Marynata do krewetek:
Wszystkie
składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą,
odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
5.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
6.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, mango i
ananasa obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.
7.
Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: paprykę, mozzarellę, mango, ananasa,
czerwoną cebulę, krewetki, posypać żółtym serem i oprószyć solą i pieprzem.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 25-30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz