Puszysty
sernik, w którym smak orzeźwiających truskawek świetnie komponuje się z
delikatną masą z waniliowych serków ułożonych na chrupiących mocno czekoladowych
wafelkach. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego
podniebienia. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć!
Składniki:
Spód:
300g
czekoladowych wafelków
Masa
serowo-waniliowa:
800g
serka homogenizowanego waniliowego
200g
śmietany 30%
1
łyżka cukru pudru
60ml
mleka
6
łyżeczek żelatyny
Mus
truskawkowy:
500g
truskawek (mogą być mrożone)
1
truskawkowa galaretka
Polewa:
60g
mlecznej czekolady
1
łyżeczka masła
3
łyżeczki śmietanki 30%
Dekoracja:
200g
śmietany 30%
2
łyżeczki cukru pudru
50g
czekoladowych wafelków
3-4
sztuki truskawki
Wykonanie:
1.
Masa serowo-waniliowa:
Żelatynę
zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać do
żelatyny, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na
sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą
śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
2.
Mus truskawkowy:
Truskawki
zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do
momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
3.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka,
dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do
uzyskania konsystencji polewy.
4. Formę o wymiarach 39 cm x 10 cm wyłożonej folią
spożywczą wyłożyć wafelkami, wylać masę serowo-waniliowa i wstawić do lodówki
na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić
do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki
ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem,
truskawkami i pokrojonymi w kwadratowe kawałki wafelkami.
Aż ślinka cieknie na to ciacho :)
OdpowiedzUsuń