Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich
czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla
fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa
swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych
witamin.
Składniki:
1kg czereśni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
800ml wody
200 ml słodkiego wina
szczypta cynamonu
Wykonanie:
1.
Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino
i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około
10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z
cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej.
Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć
odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać.
2.
Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz